10 smarta kvadrat

Uppdragsgivare: Samarbete med AF Bostäder & Martinsons
Uppdragsår: 2013
Stad: Virserum och Lund

Tengbom har tillsammans med AF Bostäder och träförädlingsföretaget Martinsons tagit fram "10 smarta kvadrat" som är ett koncept för framtidens studentbostäder.

För att lyckas bygga bostäder som studenter har råd att bo i måste nya lösningar tas fram. Studentbostaden "10 smarta kvadrat" är ett intressant alternativ eftersom den är miljövänlig, har en effektiv bostadsyta och är flyttbar.  

Genom att effektivisera boendeytan och bygga i trä har Tengbom lyckats skapa ett boende som är vänligt både för den tunna studentplånboken och för miljön. KL-trä har använts som byggmaterial eftersom det är en koldioxidneutral och förnyelsebar resurs som ger en varm och ombonad atmosfär. Den industriella bearbetningen av KL-träet ger nya möjligheter till former på dörrar och fönster. Trä produceras lokalt, väger lite och möjligheterna till fuktsäkrat, industriellt byggande är stora. Det är ett lätt och formbart material som möjliggör kortare byggtider, vilket även bidrar positivt till fastighetssektorns miljöpåverkan. 

Hyran har även kunnat halveras genom att Mark- och miljödomstolen godkänt avsteg från Boverkets gällande byggnadsregler om minst 25 kvadratmeter.

Bostaden har utformats i samarbete med studenter för att vara funktionell, trygg och stå för kvalitet. Trots sin ringa storlek är bostäderna väl utrustade och med allt en student behöver; sovloft, kök, badrum och plats för umgänge.

Planer går att ladda ner här!

Högupplösta bilder går att ladda ner här! 

Foto: Exteriör: Tengbom, Interörer: Bertil Hertzberg