Smarta studentbostäder

Uppdragsgivare Samarbete med AF Bostäder & Martinsons
Uppdragsår 2013
Stad Virserum och Lund

Tengbom har i samarbete med AF Bostäder och träförädlingsföretaget Martinsons skapat framtidens studentbostäder.

Smarta kvadratmetrar i trä halverar hyran och minimerar klimatpåverkan.  En nybyggd studentbostad blir med gällande regler minst 25 kvm och kostar 5 000 kr/månad i hyra. Genom att effektivisera boendeytan från 25 till 10 kvm minskas hyran till 2 500 kr/månad.

För att lyckas bygga bostäder som studenter har råd att bo i krävs nya lösningar. Genom att effektivisera boendeytan och bygga i trä har Tengbom lyckats skapa ett boende som är vänligt både för den tunna studentplånboken och för miljön. En första prototyp av studentbostaden togs fram i samarbete med studenter under 2012 och ställdes ut på Virserums Konsthall under 2013. Totalt 22 studentbostäder beräknas stå klara för inflyttning i Lund under 2014.

Boarean har minskats från dagens 25 kvadratmeter till 10 genom att mark- och miljödomstolen godkänt avsteg från Boverkets byggnadsregler och därmed minskas hyran till hälften. Trots sin ringa storlek är bostäderna utrustade med allt en student behöver; sovloft, kök, badrum och en liten odlingsbar täppa med uteplats utanför.

Det är lätt att fokusera på energianvändning när man ritar nya bostäder, men även materialval och byggtid bidrar stort till bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan. Trä har därför använts som byggmaterial eftersom det är en koldioxidneutral, förnyelsebar resurs. Trä produceras lokalt, väger lite och möjligheterna till fuktsäkrat, industriellt byggande är stora. Med trä får man ett lätt och formbart material som möjliggör kortare byggtider.

Foto: Bertil Hertzberg