Smarta studentbostäder

Uppdragsgivare Samarbete med AF Bostäder & Martinsons
Uppdragsår 2013
Stad Virserum och Lund
På Virserums konsthalls utställning TRÄ 2013 visas från den 5 maj framtidens studentbostäder skapade av Tengbom arkitekter i samarbete med AF Bostäder och träförädlingsföretaget Martinsons. Smarta kvadratmeter i trä halverar hyran och minimerar klimatpåverkan för studenter.

För att lyckas bygga bostäder som studenter har råd att bo i krävs nya lösningar. Genom att effektivisera boendeytan och bygga i trä har Tengbom lyckats skapa ett boende som är vänligt både för den tunna studentplånboken och för miljön. En första prototyp av studentbostaden togs fram i samarbete med studenter under 2012 och ställs nu ut på Virserums Konsthall. Nästa år står 22 studentbostäder klara för inflyttning i Lund.

Boarean har minskats från dagens 25 kvadratmeter till 10 genom att mark- & miljödomstolen godkänt avsteg från Boverkets byggnadsregler och därmed minskas hyran till hälften. Trots sin ringa storlek är bostäderna utrustade med allt en student behöver; sovloft, kök, badrum och en liten odlingsbar täppa med uteplats utanför.

Det är lätt att fokusera på energianvändning när man ritar nya bostäder, men även materialval och byggtid bidrar stort till bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan. Trä har därför använts som byggmaterial eftersom det är en koldioxidneutral, förnyelsebar resurs. Trä produceras lokalt, väger lite och möjligheterna till fuktsäkrat, industriellt byggande är stora. Med trä får man ett lätt och formbart material som möjliggör kortare byggtider.

Utställningen Nödvändighetens arkitektur på Virserums Konsthall är öppen 5 maj - 8 december.

Foto: Bertil Hertzberg